Word onze fan op Facebook
Zoek nieuws op Belgovision.com
Click here for news in English


 
17.03.07 . Songfestivalinzending Cyprus heeft Belgisch tintje
De Cypriotische inzending voor het Eurovisie Songfestival heeft dit jaar een Belgisch tintje. Poseidonas Yannopoulos, de tekstschrijver van Evridiki's lied Comme ci, Comme ça, werd in België geboren en groeide in Brussel op. Belgovision.com sprak met de man die op zijn vijftiende terugkeerde naar zijn roots in Griekenland.
Welke link heb je met België?

Ik ben geboren in België en ik heb in Brussel gewoond tot mijn vijftiende. België is voor mij een herinnering aan mijn jeugdjaren, mijn schooltijd, mijn eerste vrienden. Ik heb altijd een soort van nostalgie gehad bij Brussel en vele dingen die ik daar heb beleefd, staan nog steeds in mijn geheugen gegrift. Ik heb wel de Griekse nationaliteit, maar toen ik in België woonde was ik een echte Belg die van frietjes, wafels en al die taartjes hield.

Keer je nog vaak terug naar het land waar je geboren werd?

Het grootste deel van mijn familie is ondertussen naar Griekenland teruggekeerd, dus veel familie heb ik er niet meer. Het is ook erg jammer dat ik de adressen van mij oude schoolkameraden niet meer heb, want ik zou hen graag terug zien. Desondanks reis ik nog af en toe naar België, als vakantie en om mijn favoriete plekjes op te zoeken die me aan zoveel dingen doen terugdenken.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Cypriotische inzending voor het Eurovisie Songfestival?

Ik ben al meer dan tien jaar goeie vrienden met Evridiki en sinds kort ook met Dimitris. Enkele maanden geleden bezorgde hij me de muziek van het lied zodat ik er een tekst bij kon schrijven. Vanaf het moment dat ik die geweldige beat horde begon ik in mijn moedertaal te denken. In het Frans dus. Evridiki en Dimitris vonden het een goed idee om het lied in het Frans te schrijven. Zo kwam Comme ci, Comme ça tot stand. Verschillende maanden later zei men mij dat het lied de Cypriotische inzending voor het Eurovisie Songfestival 2007 zou worden. En hier staan we...

Is het de eerste keer dat je een lied voor Evridiki schreef of werkte je al eerder met haar samen?

Het is inderdaad de eerste keer! De first en hopelijk ook de lucky time!

Cyprus neemt voor het eerst deel in het Frans. Wordt de taal op Cyprus door veel mensen gesproken en zijn er geen negatieve reacties van mensen die vinden dat de eigen taal gepromoot moet worden?

Ter informatie, ik woon niet op Cyprus maar in Athene. Voor zover ik weet is het Frans niet erg populair, noch in Cyprus noch ik Griekenland. Ik denk dat het voor hen een erg moeilijke taal lijk. Desondanks werd het lied Comme ci, Comme ça heel erg goed onthaald in Cyprus en ook in Griekenland! Iedereen probeert de woorden in het Frans mee te zingen. Dat is helemaal niet slecht!

Schreef je Comme ci, Comme ça ook in andere talen?

Nee, ik heb het lied nog niet in andere talen geschreven. Maar binnenkort wil ik het in het Grieks proberen te schrijven en misschien ook in het Engels.


Evridiki met Comme ci, Comme ça naar Helsinki . Tamta derde in Griekse finale met With Love

Je hebt ook de tekst van Tamta's nummer With Love geschreven, het lied waarmee ze dit jaar aan de Griekse nationale finale deelnam. Is het Eurovisie Songfestival een doel in je carrière als tekstschrijver?

Dat was allemaal toeval. Ik schreef de tekst van Tamta's eerste hit Ftais, een Griekse coverversie van Gala's Faraway. Toen ze besliste om aan de Griekse nationale finale deel te nemen, dacht ze aan mij om haar lied te schrijven. Op dat moment wist ik nog niet dat Cyprus Comme ci, Comme ça zou kiezen. Toen ik de tekst van With Love klaar had, kreeg ik te horen dat Cyprus met mijn lied naar Helsinki zou afreizen. Twee maal goed nieuws in één klap! Ook al was het toeval dat ik bijna twee landen mocht vertegenwoordigen in het zelfde jaar, hou ik ook van het Eurovisie Songfestival. Ik begon er naar te kijken in België, de eerste jaren van de lagere school. Ik ben wat men noemt een 'Eurofan'. Ik zie het dus wel zitten om opnieuw voor dit groot muziekfeest te schrijven.

Heb je er ooit aan gedacht om een lied voor de Belgische selecties te schrijven? Misschien in 2008?

Hmmm, dat is een heel goed idee! Natuurlijk zou ik graag ook voor België schrijven. Dat zou een grote eer zijn voor mij. Vertel alle Belgische componisten dat ik op een goed voorstel wacht!

Welke verwachtingen en doelstellingen heb je voor Helsinki?

Eerst en vooral de halve finale doorkomen en naar de grote finale gaan. Dan hoop ik op een plaats in de top 10, de top 5, of... mon dieu, ik durf het niet te zeggen!

Maken The Krazy Mess Groovers, die België vertegenwoordigen met het nummer LovePower, een kans?

Eerlijk gezegd: het is één van de nummers dit jaar die ik er graag hoor. Geweldig lied, een heel goed arrangement, een leuk muzikaal genre en daar bovenop een geweldige zanger! Zijn stijl, zijn stem. Ik denk dat het nummer het heel goed gaat doen. Het heeft goeie kansen. Vorig jaar was ik erg teleurgesteld – en erg gefrustreerd ook – toen Kate Ryan zich niet wist te kwalificeren voor de finale.


Poseidonas, Evridiki en Dimitris Korgialis

Link: www.evridiki.gr
 


Meer Interviews

2011-05-15. Maarten Verhaeghen: 'Eurosong 2012 in de lijn van 2010'
2011-05-13. Maarten Verhaeghen: 'Songfestival blijven moderniseren'
2011-05-12. Maarten Verhaeghen: 'Rekenen op de vakjury's'
2010-10-01. Gautier Reyz ruilt Ice Blood voor Addiction op Akamusic
2009-02-09. Zweeds duo Man Meadow waagt tweede kans in Polen
2008-11-09. Langverwacht tweede album van Katerine in aantocht!
2008-07-31. Nicole & Hugo: 'Met live band en in onze paarse pakjes'
2008-03-15. Twee Belgische liedjes op Eurovisie Songfestival 2008
2008-03-12. Belgovision.com sprak met Charlotte 'Nilsson' Perrelli
2008-02-29. Geena Lisa: 'Krijg mij nu maar eens van het podium af'
2008-02-28. Ishtar tekent platencontract bij Universal
2008-02-24. A Butterfly Mind brengt originele versie uit op single
2008-02-24. Katy Satyn pas in finale Eurosong 2008 volledig live
2008-02-21. Nelson en zijn backings doen het zoals in de voorronde
2008-02-20. Tanja Dexters bewaart nieuwe act voor Eurosong-finale
2008-02-07. 'Dronken' Femme Fatale hype op het internet
2008-02-01. Kenza: 'Mijn debuutsingle met vervolg'
2008-01-31. Ishtar: 'Eurosong opent de weg naar het grote publiek'
2008-01-26. Sarek brengt Katy's Eurosong-lied Magiska Sekunder uit
2008-01-26. Interview met Décadence-schrijver Gerard James Borg

© Belgovision.com 2005-2008 | From the heart of Europe! | sign up as user - contact us!